Nederlandse dierenartsen hebben driehonderd huisdieren uit Oekraïne behandeld

Dierenartsen die bij de stichting Hulp voor Dieren uit Oekraïne zijn aangesloten, hebben samen zo'n driehonderd huisdieren van Oekraïners behandeld.

Via de stichting kunnen de vluchtelingen hun huisdier gratis naar de dierenarts brengen. Zeker zevenhonderd dierenartsen in Nederland zijn bij de organisatie aangesloten.

Door NU.nl/ANP

Iemand die een dier naar Nederland wil meenemen, moet normaal gesproken daar de juiste papieren voor hebben en het dier laten inenten.

"Met de oorlog in Oekraïne kan dat natuurlijk niet", vertelt een woordvoerder van de stichting. "Maar om ziektes als rabiës te voorkomen, is het belangrijk dat alle dieren afkomstig uit Oekraïne naar de dierenarts gaan."

In Nederland komt rabiës, oftewel hondsdolheid, niet meer voor. In Oekraïne nog wel. Het is een besmettelijke en dodelijke infectieziekte, die mensen kunnen oplopen als ze gebeten, gekrabd of gelikt worden door een dier met hondsdolheid.

Artsen kunnen per dier 250 euro declareren bij de stichting. Vaak zijn de kosten die in rekening worden gebracht lager.

Veel kosten worden opgevangen met donaties
"Zo zien we dat dierenartsen soms alleen de medicijnen en vaccinaties declareren, niet het consult", vertelt de woordvoerder. De stichting betaalt de kosten met ontvangen donaties. Inmiddels is daar al zo'n 100.000 euro binnengekomen. "Maar met de kosten is dat ook snel weer uitgegeven."

Dierenkliniek Rijnlaan in Utrecht is aangesloten bij de stichting. De opvanglocatie voor Oekraïners in de Jaarbeurs belde afgelopen week nog dierenarts Angela Kersseboom, omdat een spaniël in shock leek te zijn geraakt na zijn tocht van Oekraïne naar hier.

"Uiteindelijk bleek dat dit chocoladebruine hondje niet in shock was. Wel had hij hoge koorts, oorontstekingen en bloed bij de ontlasting. Dus dan starten we een behandeling voor hem op", vertelt de arts.

'Lange reis brengt veel stress voor dieren mee'
"Zo'n reis kan heel veel stress meebrengen", zegt Kersseboom. "Eerder kwam een jongen langs met zijn pitbull die de inslag van bommen had meegemaakt. Als je nu alleen al de radio te hard zet, raakt hij overstuur." Dat soort klachten kan de dierenarts niet direct verhelpen. "Daar is veel rust, geduld en liefde voor nodig."

Als de klachten aanhouden, is mogelijk begeleiding van een gedragsspecialist nodig. Toch ziet Kersseboom meestal goed verzorgde, gezonde en blije dieren uit Oekraïne, die ondanks hun trauma kwispelend bij haar op tafel zitten.

Een diepliggende vulva

02 nov, 2024
Een Li(e)v(e) Patiënt om van te leren Omdat we toch bezig zijn met het uiteinde van…

Specialist Bouvien zoekt

13 juli, 2024
Casemanager-paraveterinair De casemanager zal werkzaam zijn voor de specialistkliniek…

Veeartsenij Festival

30 apr, 2022
Ter Leering ende Vermaeck gecombineerd in de sferen van weleer. Op zaterdag 10 september…