Acné in de blaas

 

Blaas urachuslitteken Lampe Eva 348 UrethrovaginoCystoscopie 2024 02 09 095816 Brocks Bouvien Still 001

Urologische klachten zijn dagelijkse kost binnen onze Specialistkliniek. Patiënten met problemen variërend van urineverlies tot moeite met plassen, kunnen bij ons rekenen op deskundige zorg. We hechten veel waarde aan het goed begeleiden van de eigenaar in het maken van de juiste keuzes. Transparantie in kosten is daarbij essentieel, zodat dit altijd kan worden meegenomen in de overwegingen door de eigenaar.

Een bijzonder beeld: “acné” in de blaas

Hoewel het misschien vreemd klinkt, kan er in de blaas een aandoening voorkomen die lijkt op acné. Dit beeld, dat we pas kunnen waarnemen tijdens endoscopisch onderzoek onder narcose, maakt meteen duidelijk hoe het eruitziet. Het idee van prikkelende urine op deze pijnlijke plekken is moeilijk voorstelbaar. Daarom is het essentieel om deze aandoening, vooral voorkomend bij honden, grondig te onderzoeken. Dit gebeurt via echografisch onderzoek van de urinewegen, waarbij de nieren, blaas en plasbuis in kaart worden gebracht. Het gedeelte van de plasbuis dat in het bekken ligt, moet rectaal worden onderzocht, ook wel rectaal toucher genoemd. Dit laatste kunnen we niet doen bij katten. 

Als een simpele kuur niet volstaat

Bij een ernstige ontsteking is een standaard antibioticakuur van zeven dagen vaak niet voldoende. Omdat bacteriën ook in de blaaswand aanwezig zijn, wordt het antibioticum aangepast op basis van gevoeligheidstesten (ABG). Tijdens de antibioticakuur voeren we endoscopisch onderzoek uit om het beeld te analyseren. Dit maakt het mogelijk om op zoek te gaan naar de oorzaak van de heftige infectie. Mogelijke oorzaken zijn bijvoorbeeld een urachuslitteken (zie tekening), een ontsteking van de vagina of vulvalippen, een probleem hogerop in het nierbekken of zoals in de casus van acné een invasie van bacterien in de blaaswand. 

Een naveltje als oorzaak van alle ellende

Bij aanwezigheid van een urachuslitteken is het belangrijk om dit litteken operatief te verwijderen. Ik vergelijk dit voor eigenaren vaak met een soort 'navel' in de blaas. Zolang er geen infectie optreedt, levert deze doorgaans geen problemen op. Maar zodra bacteriën het litteken bereiken, kunnen ze zich hier verschuilen en zijn ze moeilijk volledig te verwijderen met antibiotica alleen. Dit verklaart waarom na het beëindigen van een antibioticakuur problemen zoals afwijkende urine en klachten vaak binnen enkele dagen tot weken terugkeren, waarna het proces zich herhaalt. Door het litteken chirurgisch te verwijderen, doorbreken we deze cyclus en kan een antibioticabehandeling wél effectief zijn.

politekening urachus

Vanwege de kosten en de belasting voor het dier die gepaard gaan met narcose, hanteren wij in onze kliniek het beleid om het endoscopisch onderzoek te combineren met de operatieve ingreep. Eerst wordt via urinekweek (na cystocentese) vastgesteld welke bacterie de infectie veroorzaakt en welk antibioticum geschikt is. Tijdens de daaropvolgende antibioticakuur plannen we vervolgens het dier in voor zowel een endoscopie als het chirurgisch verwijderen van het litteken (indien aanwezig). Zo beperken we de kosten en benutten we de narcose optimaal voor beide procedures.

Hoe kunnen wij helpen

Door het insturen van het patiëntendossier kunnen we aangeven hoe de patiënt het beste geholpen kan worden. Hiervoor bestaat bij onze kliniek het digitale consult, dat alleen mogelijk is na beoordeling van het dossier, danwel een live-consult op onze kliniek. Samen met de huisarts-dierenarts maken we een plan van aanpak om de beste zorg te leveren op het juiste moment voor de patiënt. 

Een diepliggende vulva

02 nov, 2024
Een Li(e)v(e) Patiënt om van te leren Omdat we toch bezig zijn met het uiteinde van…

Specialist Bouvien zoekt

13 juli, 2024
Casemanager-paraveterinair De casemanager zal werkzaam zijn voor de specialistkliniek…

Veeartsenij Festival

30 apr, 2022
Ter Leering ende Vermaeck gecombineerd in de sferen van weleer. Op zaterdag 10 september…