Laparoscopisch steriliseren via de vagina bij de hond

Laparoscopisch steriliseren is niet meer weg te denken als manier om eierstokken (ovaria) te verwijderen bij de hond. Een paar honderd dierenartsen heeft Bouvien opgeleid in deze techniek tijdens haar cursussen Laparoscopisch steriliseren. Juist grotere honden van meer dan 20 kg worden in Nederland vaak via deze methode behandeld. Het is ook een veiligere methode voor deze formaat honden dan gewoon steriliseren. Je gaat dan als chirurg naar de eierstokken toe met een scoop en de tang om de eierstokken weg te nemen in plaats van dat ze heel hard trekt aan de eierstokken om ze buiten de buik te brengen en dan af binden. Dat scheelt een hoop pijn tijdens en na de ingreep. Onderzoeken in beoordeling van de pijn rondom de operatie hebben dat aangetoond. 

Dat steriliseren (of eigenlijk castreren, want je haalt de eierstokken echt weg) kan via verschillende manieren gebeuren: met drie gaatjes, twee gaatjes of een gaatje in de buikwand. Via deze gaatjes worden de kijkbuis, de tang en de brander gebracht naar de eierstok. Deze kleine gaatjes helen over het algemeen binnen een week.

TLOVE

Tekening Lap OVE Transvaginaal

Er bestaat echter ook een methode om geen gaatje in de buik te hoeven maken. Dit wordt ook wel NOTES genoemd, je gebruikt dan natuurlijke openingen aan de buitenzijde om in de buik te komen. Er wordt dan via de vagina gewerkt, de procedure heet ookwel TLOVE. Een bijzondere naam, want na de procedure is er niet meer sprake van LOVE tussen de honden. Dat klinkt wel raar en vervelend, maar eigenlijk is het buisje dat in de vagina gebracht wordt niet meer dan 11 mm, minder breed dan een vinger. Het voordeel is dus geen wondjes aan de buitenzijde, alleen een paar geschoren plekjes. Het gaatje in de vagina sluit vanzelf en heelt binnen een week gemiddeld. Een mooie methode, die wel veel ervaring en precies de juiste instrumenten vereist voordat je het kan doen. Bouvien heeft deze techniek samen met collega Geert-Jan Arntz van Dierenkliniek Beneden-Leeuwen mogen uitvoeren. Weer een ontwikkeling in de diergeneeskunde, waar we in toekomst meer van gaan horen. 

Specialist Bouvien zoekt

13 juli, 2024
Casemanager-paraveterinair De casemanager zal werkzaam zijn voor de specialistkliniek…

Veeartsenij Festival

30 apr, 2022
Ter Leering ende Vermaeck gecombineerd in de sferen van weleer. Op zaterdag 10 september…