Wat is een specialist?

Na de studie diergeneeskunde bestaat de mogelijkheid om je verder te specialiseren in een bepaald vakgebied, zoals voortplanting, interne ziekten, oogheelkunde, dermatologie, chirurgie, radiologie, etc. Deze specialisatie moet gevolgd zijn aan een erkend opleidingsinstituut. Of de opleiding binnen een kliniek erkend wordt, wordt bepaald door het zogenaamde college van dat vakgebied. In het geval van onze kliniek is dat het Europese college of Veterinary Surgeons. De titel van specialist mag je pas dragen en gebruiken als je de opleiding voltooid hebt én het examen hebt behaald van het europese college van jouw specialisatie. In Nederland kent men automatisch de titel dierenarts-specialist toe aan een europese specialist. Tot 2001 zijn er Nederlandse dierenarts-specialisten geregistreerd, maar dit is een uitstervend ras. De specialist mag pas dan de volgende logo’s voeren.

 logo ecvs 1

 LOGO dierenarts specialist

 

  

Alle andere vermeldingen van specialist door dierenartsen of klinieken zijn dus eigenlijk misleiding van het publiek. De specialist mag achter zijn of haar naam de omschrijving van diplomate en het type college zetten, zoals Bouvien Brocks diplomate ECVS of DECVS.

Welke soorten specialisten zijn er?

Net als bij de mens kennen wij bij dieren allerlei soorten specialisten, zoals oogartsen, radiologen, chirurgen, dermatologen en internisten. De specialismen zijn verdeeld over de europese colleges (zoals bijvoorbeeld het European College of Veterinary Surgeons, ECVS). Alle Europese colleges vallen onder de Europese board van veterinaire specialisten, de EBVS. Deze organisatie houdt overzicht over het beleid van de betreffende colleges. Over de afgelopen jaren zijn er in totaal 23 colleges aangesloten bij het EBVS.

Ieder college is verantwoordelijk voor de eisen en criteria van alle geaccrediteerde opleidingen, en bepaalt hoe iemand opgeleid kan worden tot specialist. Een belangrijke taak om te zorgen dat specialisten ook de kwaliteit hebben die bij hun titel hoort. Bouvien heeft van 2018 tot 2023 in het committee gezeten van het ECVS om de opleidingen van chirurgen in Europa te beoordelen.

Hoe word je een specialist?

Na je opleiding tot dierenarts kun je solliciteren naar een baan als specialist-in-opleiding. Gelukkig komen er steeds meer opleidingsplaatsen in Nederland beschikbaar voor specialisten. De college-opleidingsplaatsen zijn de zwaarste opleiding om te doen: 3 jaar full time in opleiding zijn bij een of meerdere specialisten. Zoals bij de chirurgie word je opgeleid door minimaal 1 specialist van jouw vakgebied en meerdere specialisten van andere vakgebieden. Je moet naast werken in de kliniek (patienten helpen en opereren onder begeleiding) ook nog hard studeren om 6500 artikelen te kennen en 5 dikke boeken. Een enorm karwei om te zorgen dat je de laatste ins en outs van het vakgebied kent. Begrijpelijk dat dit niet in een paar cursusdagen en weken te bevatten is.

Na 3 jaar opleiding bepaalt het college of jouw opleiding aan alle eisen heeft voldaan, en word je toegelaten tot het examen. Het duurt gemiddeld een half jaar om parttime te leren voor het examen; bij de chirurgie bestaat dit uit 3 hele dagen van vragen beantwoorden. Pas als het examen behaald is, mag men zich diplomate noemen van het betreffende college. De vlag mag dan echt wel uit.

In onderstaand stappenplan is te zien hoe dit verloopt.

Hoe blijf je specialist?

Elke vijf jaar worden de diplomates opnieuw beoordeeld of ze voldoen aan de eisen van het college. Dit wordt beoordeeld aan de activiteiten die de specialist heeft ondernomeen, zoals bezoek aan congressen, het schrijven van wetenschappelijke artikelen, het behandelen van patiënten, het begeleiden van nieuwe specialisten en het deelnemen aan de organisatie van het college. Na het insturen van deze gegevens zal beoordeeld worden door het College of de diplomate zich zo mag blijven noemen.
Door dit systeem kan het college beter overzicht en grip houden op de kwaliteit van de diplomates. Actieve diplomates worden door de EBVS ingeschreven in het register (www.ebvs.org) en kunnen zich europees specialist noemen.