Urologie is het specialisme, dat sinds 2006 door Bouvien beoefend wordt. Hierbij valt te denken aan honden die incontinent tot aan katten die niet meer kunnen plassen. In spoedsituaties zijn we direct bereikbaar voor collega's op het dierenartsennummer. Bij complexe problemen is het belangrijk om overzicht te creëren. Daar nemen we onze tijd voor.
Urologische Opwerking bij Specialist Bouvien
Bij Specialist Bouvien bieden wij twee mogelijkheden voor de urologische opwerking van uw patiënt: een live consult in de kliniek of een Zoom-consult op afstand. De keuze tussen deze opties wordt bepaald op basis van het patiëntendossier of wanneer enkel een consult gewenst is om meer inzicht te krijgen in de problematiek.
Structurele aanpak van urologische problemen zorgt voor overzicht van de patiënt. Bouvien heeft hiervoor de Urology Patient Analyzer ontwikkeld in ChatGPT om het dierdossier helder op een rij te zetten: https://chatgpt.com/g/g-67dc5e089cb08191b98bcf8832b9de98-urology-patient-analyzer. Dit kan gebruikt worden in jouw kliniek.
Zoom-consult
Voor eigenaren die niet naar de kliniek kunnen of willen komen, bieden wij een Zoom-consult aan. Hierbij wordt:
- Anamnese afgenomen om een volledig beeld te krijgen van de klachten en medische voorgeschiedenis.
- Een plan van aanpak besproken, waarbij verschillende mogelijke uitkomsten worden doorgenomen.
- Aanvullende onderzoeken zoals echografie, urineonderzoek of bloedonderzoek, indien nodig, uitgevoerd bij de eigen dierenarts in overleg met ons.
Na het consult ontvangt de eigenaar een advies over de vervolgstappen en mogelijke behandelingen. Indien aanvullende diagnostiek of behandeling in onze kliniek noodzakelijk is, wordt de patiënt ingepland en ontvangt de eigenaar een op maat gemaakte kostenindicatie.
Live consult in de kliniek
Bij een live consult in onze kliniek wordt een uitgebreide urologische evaluatie uitgevoerd. Dit consult vindt plaats in een huiselijke setting, zodat het dier kan acclimatiseren en de eigenaar uitgebreide uitleg krijgt over de beschikbare diagnostische en behandelmogelijkheden. De onderzoeken worden bij voorkeur uitgevoerd zonder sedatie.
Tijdens het consult worden de volgende stappen doorlopen, afhankelijk van de klinische noodzaak:
- Anamnese – Grondige bespreking van de klachten, medische voorgeschiedenis en eerdere behandelingen.
- Rectaal toucher – Bij dieren met plasproblemen (dysurie) is dit onderzoek essentieel om het deel van de urethra in het bekken te beoordelen.
- Echografisch onderzoek van de urinewegen – Een gedetailleerde echografie van de urinewegen en blaas om eventuele afwijkingen in beeld te brengen. De beelden worden opgeslagen en gedeeld met de eigenaar en de verwijzende dierenarts.
- Echogeleide cystocentese – Onder echobegeleiding wordt een steriele urineafname uit de blaas uitgevoerd voor verdere analyse.
- Urinekweek en algemeen urineonderzoek – De urine wordt onderzocht bij een academisch laboratorium. Een urinekweek wordt alleen uitgevoerd als er minimaal 10 dagen geen antibioticagebruik is geweest of als er klachten aanhouden ondanks een antibioticumbehandeling. Onderzoeken worden over het algemeen ingestuurd naar het academisch laboratorium van de Universiteit Utrecht.
- Catheterisatie van de reu – Onder echobegeleiding wordt de urethra gecatheteriseerd om eventuele obstructies of weerstand te beoordelen.
Op basis van de bevindingen wordt een gericht behandelplan opgesteld, volledig afgestemd op de specifieke behoeften van de patiënt.
Diagnostiek
In onze kliniek beschikken we over uitgebreide ervaring en geavanceerde faciliteiten voor diverse diagnostische onderzoeken. Voorafgaand aan de diagnostiek ontvangt de eigenaar een op maat gemaakte kostenindicatie.
Wij bieden de volgende diagnostische mogelijkheden:
- Echografisch onderzoek – Gedetailleerde beeldvorming van de urinewegen en blaas om afwijkingen op te sporen.
- Röntgenonderzoek – Inclusief:
- Natief röntgenonderzoek – Basisopname zonder contrastmiddel.
- Intraveneus pyelogram (IVP) – Contrastonderzoek om de nierfunctie en urineleiders in beeld te brengen.
- Urethrogram – Röntgencontrastonderzoek van de urethra voor de beoordeling van vernauwingen of andere afwijkingen.
- Transurethraal endoscopisch onderzoek – Diagnostische scopie bij teven, katers, poezen en reuen, met de mogelijkheid tot bioptafname voor verdere analyse.
Behandelopties
Na een zorgvuldige en gefundeerde opwerking van de patiënt kan een behandeling noodzakelijk zijn. Onze moderne kliniek is uitgerust met geavanceerde middelen en materialen om een breed scala aan veelvoorkomende urologische behandelingen uit te voeren.
Voorafgaand aan de behandeling ontvangt de eigenaar een op maat gemaakte kostenindicatie.
Mogelijke behandelingen omvatten onder andere:
- Transurethrale endoscopische verwijdering van blaas- en urethrastenen bij teven, poezen en reuen.
- Cystotomie-geassisteerde endoscopische verwijdering van stenen en plugs uit de urethra van katers.
- Cystotomie – Chirurgische opening van de blaas voor het verwijderen van stenen of andere afwijkingen.
- Partiële cystectomie – Verwijdering van een deel van de blaas bij ernstige afwijkingen.
- Nefrectomie – Operatieve verwijdering van een nier indien deze ernstig beschadigd of niet-functioneel is.
- Ureterotomie – Chirurgische ingreep om obstructies in de urineleiders te verwijderen.
- Neoureterostomie – Herpositionering van de ureter bij afwijkingen in de afvoer van urine.
- Laserbehandeling van ectopische ureteren bij intramuraal verlopende afwijkingen.
- Neoureterocystostomie bij extramuraal verlopende ectopische ureteren.
- Plaatsing van een Kunstmatige Urethrale Sfincter (AUS) ter behandeling van incontinentie.
- Plaatsing van een SubUreterale Bypass (SUB) bij ureterobstructie.
Daarnaast werken wij samen met een lokale kliniek om lithotripsie toe te passen voor de behandeling van stenen in de urethra.
Voor meer informatie over de behandelmogelijkheden of het inplannen van een consult, kunt u contact met ons opnemen. Wij staan klaar om uw patiënt de best mogelijke zorg te bieden!